Standaard Telenet thuisnetwerk

Dit schema is de basis voor een aansluiting met de HGW van Telenet.

Geleverd door Telenet:

Home Gateway (HGW). Modem router aangesloten op het internet via de NIU (netwerkverdeler) met coax. Deze ontvangt een variabel publiek IP-adres dat meestal maar veranderd na uitschakeling voor meer dan 24 uur.

Aan de LAN zijde wordt standaard het netwerk 192.168.0.0 gebruikt maar dit kan veranderd worden naar 192.168.Y.0 waarbij Y elke getal tussen 1 en 254 kan zijn. Default gateway is 192.168.0.1 en subnetmask is altijd 255.255.255.0. Dit kan niet veranderd worden. DNS servers kunnen ook niet aangepast worden en zijn deze voorzien door Telenet. De aanpassing die kunnen gebeuren zijn enkel uit te voeren via https://mijn.telenet.be met toepassing van de login en het paswoord door Telenet ter beschikking gesteld. Automatisch voorzien van WiFi (uitschakelbaar) en ook dienstig als Homespot voor bezoekers.

Eigen materiaal:

Switch: 1 of meerdere switches al of niet van het type "managed" of POE (Power over ethernet) naargelang uw behoeften voorzien van 5 tot ??? poorten.

Digibox of digicorder: Tot maximaal 4 stuks die onderling kunnen communiceren maar ook via het netwerk programma's kunnen opvragen, terugkijk TV uitvoeren, kortom interactief kunnen gebruikt worden. Deze worden herkend door Telenet op basis van hun Mac adres en krijgen een Private IP in de range 10.x.x.x/17. En in in-home adres in de range 192.168.0.X/24.

Acces Point: Dit kan een of meerdere eigen toestellen zijn van eender welk merk of deze die op huurbasis ter beschikking wordt gesteld door Telenet. het toestel van Telenet neemt automatisch het SSID en paswoord over van de HGW. Deze AP's zijn soms nodig om het draadloos bereik in de woning te verbeteren.

Powerlines: In geval je geen verbinding kunt maken via UTP kabel is een alternatief het gebruik van Powerlines (PWL). Eentje verbonden via UTP kabel met de modem of switch in een nabijgelegen stopcontact en eentje in een stopcontact bij het toestel waarbij je de powerline terug via UTP verbindt met het toestel.

IP camera's: Je kan probleemloos meerdere camera's aansluiten. De voorkeur geniet om ze elk een vast IP adres toe te kennen in de range 192.168.0.10 tot 99 en afzonderlijke poortnummers in te stellen. Als je deze via een POE switch aansluit heb je maar 1 (UTP) kabel nodig langs waar alles voorzien wordt.

NAS: Network attached storage. De ideale manier om al je bestanden van PC enz. te back uppen en ook als centrale server te dienen voor muziek, foto', filmpjes enz..

Printer: Een netwerk printer wordt het best bedraad aangesloten maar kan ook draadloos in het netwerk opgenomen worden. Het best wordt ook een vast IPadres toegekend in de range 192.168.0.10 tot 99.

Andere: Uiteraard kunnen ook PC, laptop, tablet, smartphone aangesloten worden al of niet draadloos.


Dit alles binnen hetzelfde netwerk waardoor alle toestellen mits de nodige instellingen op het toestel met elkaar kunnen communiceren.