Modem only thuisnetwerk.

Als meer vrijheid wil in je thuisnetwerk is een "modem only" aansluiting aangewezen. Op die manier heb je meer vrijheid op je eigen router op verschillende vlakken. Onder andere uitgebreidere port-forwarding of switching, familie-instellingen, VLan en nog veel meer al naargelang de router die je aangekocht hebt.

Een opstelling ziet er dan ongeveer zo uit:

Dit schema is de basis voor een aansluiting met de Modem only van Telenet.

Geleverd door Telenet:

Modem. Modem  aangesloten op het internet via de NIU (netwerkverdeler) met coax. Deze stuurt een variabel publiek IP-adres naar maximum 4 aangesloten toestellen;dat meestal maar veranderd na uitschakeling voor meer dan 24 uur.


Eigen materiaal:

Router: Om het even welk merk. Kan al of niet met ingebouwd WiFi Accespoint zijn. Ontvangt aan de WAN zijde een publiek IP adres en deelt aan de LAN zijde meestal IP-adressen uit in de range 192.168.X.X/24 maar dit is aanpasbaar. Soms kan er een aansluiting aan de LAN zijde voorzien worden voor IPTV wat er op neer komt dat deze uitgang rechtstreeks verbonden is aan de modem en geen invloed heeft van de router functie (Zie figuur onderaan). Je kan ook vrij kiezen in de range die door DHCP  zal gebruikt worden voor toekenning aan de aangesloten clients.

Switch: 1 of meerdere switches al of niet van het type "managed" of POE (Power over ethernet) naargelang uw behoeften voorzien van 5 tot ??? poorten.

Digibox of digicorder: Tot maximaal 4 stuks die onderling kunnen communiceren maar ook via het netwerk programma's kunnen opvragen, terugkijk TV uitvoeren, kortom interactief kunnen gebruikt worden. Deze worden herkend door Telenet op basis van hun Mac adres en krijgen een Private IP in de range 10.x.x.x/17.

Acces Point: Dit kan een of meerdere eigen toestellen zijn van eender welk merk of deze die op huurbasis ter beschikking wordt gesteld door Telenet. het toestel van Telenet neemt automatisch het SSID en paswoord over van de router. Deze AP's zijn soms nodig om het draadloos bereik in de woning te verbeteren.

Powerlines: In geval je geen verbinding kunt maken via UTP kabel is een alternatief het gebruik van Powerlines (PWL). Eentje verbonden via UTP kabel met de modem of switch in een nabijgelegen stopcontact en eentje in een stopcontact bij het toestel waarbij je de powerline terug via UTP verbindt met het toestel.

IP camera's: Je kan probleemloos meerdere camera's aansluiten. De voorkeur geniet om ze elk een vast IP adres toe te kennen in de range 192.168.0.10 tot 99 en afzonderlijke poortnummers in te stellen. Als je deze via een POE switch aansluit heb je maar 1 (UTP) kabel nodig langs waar alles voorzien wordt.

NAS: Network attached storage. De ideale manier om al je bestanden van PC enz. te back uppen en ook als centrale server te dienen voor muziek, foto', filmpjes enz..

Printer: Een netwerk printer wordt het best bedraad aangesloten maar kan ook draadloos in het netwerk opgenomen worden. Het best wordt ook een vast IPadres toegekend in de range die buiten de DHCP range van de router valt.

Andere: Uiteraard kunnen ook PC, laptop, tablet, smartphone aangesloten worden al of niet draadloos.


Dit alles binnen hetzelfde netwerk waardoor alle toestellen mits de nodige instellingen op het toestel met elkaar kunnen communiceren.